Anda Suta
Cum sa creezi o relatie de incredere – partea 1
O afacere poate fi atat buna pe cat sunt de multumiti clientii, angajatii si pe cat de bune sunt relatiile dintre parteneri. Nicio afacere nu va ajunge prea departe daca partenerii isi pierd increderea unii in ceilalti, dar nici cand clientii sunt pierduti in mod constant. Este o necesitate cruciala sa sustii orice relatie productiva.
Asa cum stim cu totii din propriile experiente, increderea poate ajunge sa fie castiga dupa mult timp, insa ea poate fi slabita sau chiar complet pierduta intr-un singur moment scurt din cauza unei actiuni prost judecate. Fara incredere, pot aparea fenomene precum prefacatorie, falsitate, vorbele pe la spate, resentimente, discreditari, evitare sau chiar jocuri murdare pe la spate. Consecintele sunt clare, compromiterea intelegerii adevarate mutuale si munca eficienta in colaborare.
Factori care construiesc si sustin increderea in relatiile de business

In interactiunile noastre de afaceri, putem sa ne dam seama destul de repede, in mod intuitiv daca exista sau nu incredere. Cu toate acestea, cati dintre noi stim cu adevarat care sunt strategiile de construire a increderii in relatiile importante? Inainte de a citi in continuare, gandeste-te care consideri ca sunt factorii cei mai importanti in construirea si sustinerea increderii cu partenerii de afaceri si colegii. Apoi sa vedem sub cate aspecte putem fi de acord.
1. Raportarea la partenerul de afaceri
Este importanta identificarea cu partenerul de afaceri, gasirea unor lucruri in comun cu celalta persoana, chiar si prin procedura de mirroring (fenomentul "oglinda") sau prin "asortarea" limbajului corporal cu ceilalti. Acestea vor ajuta la crearea unui teren fertil pe care poti construi increderea.
2. Onestitatea
Intotdeauna va trebui sa spuneti adevarul despre cum vedeti lucrurile, oferind adevarata perspectiva asupra subiectelor puse in dezbatere la momentul oportun (in momentul in care si cealalta persoana este deschisa sa asculte felul in care ganditi).
In fond, nicio relatie de lunga durata nu poate rezista in timp fara onestitate. Plus ca odata ce imaginea a fost "patata" cu o minciuna, controlul consecintelor va fi mult mai dificil.
3. Interes
Ar fi bine sa demonstrati ca va intereseaza si ca sunteti atenti si chiar aveti simpatie pentru punctul de vedere al celeilalte persoane, chiar si daca nu sunteti de acord cu acesta. Oferiti o parere sincera pentru ca numai asa relatia poate functiona.
4. Respectul de sine si pentru ceilalti
Este esential sa discutati si sa tratati cu toate persoanele implicate in relatia de parteneriat ca de la egal la egal si niciodara sa nu le considerati inferioare sau superioare dvs. Mai exact, nu ii criticati si nu va desconsiderati, mentionand in primul rand lucrurile cu care sunteti de acord inainte de cele pe care nu le sustineti, niciodata dand vina pe cineva sau creand sentimentul de vina etc.